آزمایشگاه مکاترونیک

 

 

این رشته تحصیلی مجموعه ای از یک سری فناوریهای چند منظوره و انعطاف پذیر که متشکل از گردآوری و یا تلفیق مهندسی مکانیک مهندسی کامپیوتر(نرم افزار و سخت افزار) و مهندسی الکترونیک می باشد. رشته تحصیلی مکاترونیک جهت طراحی و بکارگیری تولید اتوماتیک هوشمند (خط تولید انعطاف پذیر) و همچنین طراحی و نگهداری و ماشین آلات هوشمند ارائه شده است.
هدف از ایجاد این رشته تربیت متخصصانی است که بتوانند در زمینه های مختلف اعم از صنعت، پزشکی، هوا و فضا، صنایع دفاعی و حتی سیستم های امنیتی- خدماتی، مطابق با نیاز امروزه از آموخته ها و توانائی های منحصر به فرد خود به نحو احسن استفاده و همکاری نمایند.
این پردیس در راستای تحقق یافتن این اهداف، با بکارگیری تمام توان و امکانات خود گام برداشته و تا کنون نیز نتایج چشمگیری را به همراه داشته است. نمونه هایی از پروژه های انجام شده در این آزمایشگاه در ذیل آورده شده است. شایان ذکر است، دانشجویان علاقه مند در این رشته با کمک های چشمگیر جناب آقای دکتر ضرغام ریاست محترم پردیس و همچنین دانش تخصصی بالای جناب آقای دکتر محجوب مدیریت محترم گروه مهندسی مکاترونیک، عناوین وافتخارات فراوانی را برای این پردیس به ارمغان آورده اند. به عنوان مثال کسب مقام دوم ابتکار در پانزدهمین جشنواره جوان خوارزمی، کسب مقام های قهرمانی و نایب قهرمانی مسابقات ربوکاپ در سطح ملی و بین المللی، ثبت اختراعات متعدد در زمینه دانش رباتیک، سیستم های اتوماسیون و ... .  
 

 

این آزمایشگاه همچنین مجهز به سیستم های اندازه گیری دقیق و بردهای الکترونیکی پیشرفته رباتیک جهت انجام پروژه های رباتیکی و مکاترونیکی در سطح کارشناسی ارشد می باشد.

(پروژه های انجام شده در  گروه مهندسی مکاترونیک)

ربات شطرنج باز 5 درجه آزادی هوشمند به کمک الگوریتم های پیشرفته هوش مصنوعی
پژوهشگران :
 صادق سقط چیان1، امین ریگی2
s.sabet@ut.ac.ir 1
gamin009@gmail.com 2
 

 

با استفاده از این بازو می توان به تمامی نقاط صفحه شطرنج دسترسی داشت. این ربات با حسگر ویژه تست و راه اندازی شده و نتایج تست حاکی از عملکرد بسیار دقیق آن می باشد به طوری که دقت آن در حدود 5 میلی متر اندازه گیری شده است. این ربات دارای قابلیت یادگیری بازی به کمک الگوریتم های هوش مصنوعی می باشد و از ویژگی های آن می توان، کنترلر با منطق فازی را نام برد. شایان ذکر است که نسخه بعدی این ربات همراه با امکانات بینایی ماشین ارائه خواهد شد که هم اکنون در دست اقدام می باشد.

ربات امداد نجات هوایی
پژوهشگر :
امین ریگی
gamin009@gmail.com
 



با توجه به اینکه هر ساله تعداد زیادی از هموطنان ، در سواحل دریای خزر غرق می شوند ، این ربات پیشرفته می تواند عملیات نجات را انجام دهد . لازم به توضیح است این سیستم برای اولین بار در سطح دنیا طراحی شده است. ربات پرنده ناجی، به گونه ای طراحی و پیاده سازی شده است که می تواند با هدایت کاربر ، به سرعت به سمت فردی که در حال غرق شدن است حرکت نموده و با فعال کردن سیستم امداد ، بالشتک ها را به سمت غریق پرتاب نموده و عملیات نجات را انجام دهد. ربات مذکور دارای قابلیت های حرکتی همچون، پرواز به صورت عمودی به سمت بالا و پایین، حرکت در چهار جهت به صورت افقی، سرعت قابل تنظیم در حرکت و چرخش به صورت درجا می باشد.

ربات جمع آوری نفت از سطح دریا
پژوهشگران :
 صادق سقط چیان1، امین ریگی2
s.sabet@ut.ac.ir 1
gamin009@gmail.com 2
 



با توجه به اینکه سالانه مقادیر هنگفتی نشتی نفت در دریا ایجاد می شود، آلودگی نفتی یکی از معضلات بزرگ جهانی است. به عنوان مثال در سال 2006 حدودا 5/3 میلیارد بشکه نفت به دریا ریخته شده. بر اساس اهمیت بالای این موضوع در کشورهای دنیا در صدد طراحی رباتی جهت پاک سازی و جمع آوری نفت از سطح دریا بر آمدیم. نحوه عملکرد این ربات به گونه ای است که ابتدا میزان آلودگی نفتی محیط را شناسایی کرده، با الگوریتم های بهینه سازی شده شروع به جمع آوری نفت می کند و با استفاده از روش های ابتکاری و در عین حال ساده قادر به جداسازی نفت از آب در مخزن خود می باشد.

ربات توانبخشی دست انسان بر مبنای الگوهای تسهیل عصبی-عضلانی گیرنده های عمقی
پژوهشگران :
 صادق سقط چیان1، عطا حیدری2
s.sabet@ut.ac.ir 1
heidari.ata@gmail.com 2
 

عدم تطابق و همکاری نادرست عصبی-عضلانی بین مغز انسان و اعضای بدن از مشکلات بیماری هایی با نام هایMS ،ALS، سکته مغزی و ضایعات نخاعی می باشند. جهت بهبود بیمار دوره های درمانی طولانی مدت و پر چالشی پیش روی بیمار، پزشک معالج و فیزیوتراپیست خواهد بود. در این پروژه رباتی طراحی و ساخته شده است که با قابلیت ثبت داده های حرکتی دست بیمار و کمک کردن بیمار جهت رسیدن به هدف مورد نظر در مسیر حرکتی مشخص به صورت فعال می تواند روال درمانی بیمار را آسان تر و دقیق تر نماید. شایان ذکر است که نحوه برنامه ریزی حرکتی ربات بر اساس الگوهای حرکتی تسهیل عصبی-عضلانی گیرنده های عمقی می باشد.
 

(سایر پروژه های انجام شده در گروه مهندسی مکاترونیک)

 
بررسی،  بهینه سازی مصرف انرژی سیستم گرمایش امپدانسی (استریپ هیتر) برای خطوط لوله آب
طراحی و ساخت سیستم هوشمند دنبالگر حرکت نور خورشید Sun Tracker
طراحی و ساخت اسکنر 3 بعدی
طراحی، ساخت و ناوبری ربات دو درجه آزادی ( XY ) در محیط های نیمه مشاهده پذیر


تیم ربوکاپ پردیس بین المللی کیش، دانشگاه تهران


عناوین و افتخارات:

 

  • کسب مقام سوم در مسابقات بین المللی رباتیک آزاد ایران (IRAN OPEN 2014) فروردین 1393
  • کسب مقام نایب قهرمانی جهان در بخش مسابقات فنی روبوکاپ 2014 برزیل (با شرکت 21 تیم از 14 کشور جهان 19-25 July )
  • کسب مقام قهرمانی مسابقات رباتیک آزاد شریف کاپ در بخش رباتهای کاوشگر (بینایی ماشین) در مهرماه 1393
  • کسب مقام نایب قهرمانی در مسابقات بین المللی رباتیک آزاد ایران (IRAN OPEN 2015) فروردین 1394
  •  

اعضای تیم: 


صادق سقط چیان، سید محمد حسین فاضلی، سید علی قاضی میر سعید، محمد رضا نیک نژاد، سید علی صالحی نیشابوری، علی اموزنده نوباوه، محمد طبسی